" Gantunglah azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan "

Sunday, November 6, 2016

TERIMA KASIH FRESHPICKS SEBAB JADIKAN HIDUP SAYA LEBIH SELAMAT:)


Salam semua:)

Pernah dengar FRESHPICKS?? 
Ada yang pernag dan ada yg belum kenal kan?? Aha,, nak berkenalan x dengan FreshPicks ni? Siapa nak angkat tangan!!

Boleh godek2 link di bawah :)

https://www.facebook.com/freshpicksnaturalbeauty/

Kalau sebut bahan kimia semua takut kan! Tapi kalau iklan kata cantik dalam masa 3 hari,,woww terus rasa nak grab kan? kan? STOP! AWAS! Pernah terfikir x kenapa cepat sangat kesannya? Cantik sekelip mata! Fikir-fikirkanlah...

Kalau nak beli apa2 utk baby, mesti kita nak yg x de bahan kimia, bla bla bla...
Sama la mcm kita...walaupun kita dah bukan baby, kulit x sensitif mana,,tapi still kena elak penggunaan bahan kimia yang blh meresap ke dalam badan kita...
Cuba GOOGLE dan baca sendiri KESAN PENGGUNAAN BAHAN KIMIA DALAM ALAT MEKAP, MANDIAN, DEODORANT dan sebagainya..ala..yang biasa kita guna setiap hari..
Cuba kita baca untuk lebih tahu apa kesannya pada diri kita! Gerun sangat!!

Mesti tahu juga apa kandungan / bahan kimia berbahaya dalam barangan yang kita duk guna setiap hari!

Untuk dapatkan tips cantik secara semulajadi bersama FreshPicks, saya alu-alukan anda ke https://www.facebook.com/freshpicksnaturalbeauty/

Semoga hari anda ceria bersama info yg bermanfaat :)



SET PRIMO..JIMAT HABIS!

"Pori semakin mengecil, kulit licin bersinar"


PRIMO Set ni memang antara yang terlaris sekarang 😍
Boleh grab sementara harga pengenalan RM99.

Kak A nak bagitahu ni,,,bila-bila masa harga promo ni akan STOP tau..
Grab sekarang lebih jimat dan siap dapat free gift lagi:)


Dengan setiap pembelian set PRIMO, anda akan menerima:
1. 1pcs Sabun Muka MILXO
- gabungan minyak kelapa (coconut oil) dan susu kambing berpasteur yang membantu melembutkan kulit serta merta.


2. 1 botol Hyaluronic Acid + vit C Face Serum 5ml
- Serum ini merupakan "beauty booster" yang membantu menghidratkan, menegangkan       dan melembapkan kulit selain membantu kulit kelihatan lebih "glowing".

- Ia juga menyediakan pertahanan antioksidan terhadap pencemaran alam sekitar pada 
  kulit.

- Hyaluronic acid sangat sesuai dan bermanfaat untuk  semua jenis kulit.

- Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, kandungan hyaluronic acid dalam serum ini mempunyai tekstur yang sangat ringan dan langsung tidak terasa berat pada kulit walaupun ia mempunyai ciri-ciri pelembap yang pekat.

- Bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif pula ia bertindak sangat lembut pada kulit namun sangat menyerap pada kulit menjadikan kulit kekal terhidrat lebih lama. Ia juga membantu lapisan luar kulit terasa lebih lembut, licin, dan kelihatan lebih tegang.


3. 1 botol Arganne Face Oil Complex 15ml
- Face oil ini dipanggil complex kerana ia menggabungkan beberapa jenis minyak yang berkualiti tinggi untuk menjadikannya "beauty booster" terbaik. 
- Ia merupakan minyak yang sangat mewah untuk muka, rambut dan badan. 
- Kombinasi Pure Organic Argan oil, Rosehip Seed oil, Jojoba oil, Apricot Kernel oil dan essential oil (EO) akan membuatkan anda kagum dengan kebolehannya melembapkan, menghidratkan dan melembutkan kulit.

- Face oil ini juga boleh membantu mengurangkan masalah jerawat dan regangan pada kulit.


Anda juga layak untuk mendapat:
4. 1pcs Chocoffee Face Mask & Scrub.
- Gabungan campuran olive oil, coffee dan serbuk koko.
- Campurkan dengan air atau susu dan urut perlahan pada muka. Tinggalkan untuk 5 minit dan bilas! 
- Gunakannya sekali seminggu untuk membuang sel kulit mati dan nikmatilah kulit lembut dan glowing idaman anda 😉


Untuk kesan yang lebih sempurna, sila ikuti rejim penjagaan kulit yang kami sediakan.

WhatsApp Kak A :011-55018450

FRESHPICKS SANGAT WOW! WOW! WOW!


Salam semua :)

Kak A berbesar hati nak cerita kat uols macam mana Kak A boleh jatuh cinta dengan FreshPicks ni:)





Satu hari Kak A baca FB Kak Sal, tengok dia ada jual barangan natural dan organic. So, Kak A memang berazam untuk cuba barangan yang natural since Kak A dapat tahu kawan sekelas Kak A menghidap kanser tahap 3. Sama-sama kita doakan kawan Kak A diberi kekuatan dan semoga dia sembuh. 



Kak A ada baca bahawa bahan kimia dalam penggunaan shampoo, deodorant, mandian dan banyak lagi merupakan salah satu punca kanser. Kak A terus berazam untuk tinggalkan semua tu dan cuba la cari barangan organic yang halal, selamat, mampu milik dan yang penting puas hati. 

Kak A pun cuba la Shampoo Bar FreshPicks. Kecik-kecik cili padi uols! Jangan tengok pada rupa... Shampoo ni ya Allah, sangat lembut, licin bila Kak A guna. Bau dia pun haruman suam-suam kuku,,macam bau limau nipis,,tapi harum yang lebih lembut lagi..Natural je rase.. Kak A terus rasa FreshPicks ni TERBAIK setanding macam pegi saloon :) yuhuuu!!

Satu lagi, rambut KAk A dah x kusut macam dulu, ynag penting x luruh mcm dulu lg dah,, Alhamdulillah 95% jauh lebih baik daripada dulu:)


Dari situ Kak A nak cuba sebarkan manfaat yang Kak A dapat. Kak A nak bagi semua org tahu yg barangan FRESHPICKS ni setanding dengan yang luar punye...harga pun mampu milik. Berbaloi daripada beli barangan yang kak A pernah guna sebelum ni.

Tu cerita shampoo bar.

Dari situ KAk A try pula Lip Care FreshPicks. 
Kak A memang xblh pakai apa2 kat bibir even lipbalm. dah macam2 lipbalm cuba. x jadi,, makin kering ada la lepas guna.. ada juga yg terlalu berminyak sampai rasa rimas kat bibir. bibir kak A ni kalau uols nak tahu, kering sangat,, kalau kurang air lagi la,,kadang sampai merekah n berdarah. 

Lepas guna lipbalm FreshPicks, bibir KAk A :
- lebih lembab, x kering dah
-senyum pun boleh sampai ke telinga sebab x sakit dah,,x de merah n berdarah dah
- lebih merah natural dah sekarang,,even masa x pakai,,kalau dulu pucat semacam. (lipbalm ni x de tukar warna bibir masa pakai)
- x berminyak
- x de rasa x selesa/berperisa pada lidah (selamat kalau tertelan pun sbb x de bahan kimia)

Irresistible lip treatment
- hitam keliling bibir makin pudar
- x berminyak
- senang guna
- jimat, x perlu nak calit banyak,, tekstur dia x lembut sangat,,so cantik terletak kemas dalam bekas dia,, x pecah masa kita nak calit dengan jari tu..
- bibir nampak merah natural bila pakai,, best sebab x terang macam lipstick:)

lip scrub
- bibir licin lepas guna
- jimat, x perlu banyak2
- bibir lembut dan rasa macam ringan je :) ehehe
- buang semua sel-sel mati yg boleh hitamkan bibir..

Kak A nak share juga Cherry beauty soap yg kak A guna..
Sebelum ni guna Olivens..OK..tapi Kak A rasa macam kurang sesuai dengan KAk A.. KAk A ni semua benda sensitif.. uhuhu.. ada rasa panas sikit kat muka,,rasa macam tegang2 pun ada masa pakai..tapi ada je yg guna Olivensni ok sangat dengan dia.. 

Lepas kenal Freshpicks ni Kak A terus cuba Cherry Beauty Soap (SE).
Since guna shampoo, Lip Care dan Marvel Soap dia ok sangat2, tu berani cuba tang muka pula:)
- lembut sangat bila bilas..sampai malam pun lembut
- jadi lembab je muka
- sejuk je rase
- x rasa tegang muka
- jerawat halus kat dahi hilang, jerawat bengkak pundah kecut sepenuhnya..Alhamdulillah, dah jumpa ahirnya yang sesuai dengan kak A..
- Sabun dia ni jimat, x macam sesetengah sabun mudah cair lepas kena air. 

Marvel Soap
- haruman lembut lepas mandi
- lambat habis,,jimat :)
- kulit lembut dan lembab sepanjang hari..

Ni yang sejujurnya Kak A boleh kongsikan dengan kamun semua setelah KAk A bersama FreshPicks hampir  dua bulan ++ rasanya..semoga bermanfaat :)

TQ kepada FreshPicks by Cherry Nazri

KAK A ; Whatsapp : 011-5501 8450

DAPATKAN TIPS CANTIK SECARA SEMULAJADI SETIAP HARI DI SINI

Friday, November 4, 2016

BAHAYA SLS

10 ALASAN KENAPA PERLU HINDARI SLS (SODIUM LAURETH/LAURYL SULFATE)

SLS atau sodium laurate sulfate byk terdapat di dalam bahan kegunaan harian kita seperti syampu, ubat gigi sabun mandi, losyen, termasuk barangan bayi. Bagaimana untuk mengetahui barangan tersebut ada di dalam barangan rumah kita? Anda cuma perlu semak ingridient/label pada produk terbabit.

Sodium lauryl sulfat adalah surfactant, bahan pencuci dan pengemulsi digunakan dalam beribu-ribu produk kosmetik, serta dalam pencuci industri. Ia hadir dalam hampir semua syampu, rawatan kulit kepala, warna rambut dan agen pelunturan, ubat gigi, membasuh badan dan pembersih, solekan asas, sabun tangan cecair, detergen dobi dan minyak mandi / garam mandi.

Sama seperti sodium lauryl sulfat (SLS), natrium laureth sulfat (pendek bagi natrium lauryl eter sulfat, atau SLES), bahan pencuci kuning dengan keupayaan berbuih yang tinggi. SLES dianggap lebih selamat berbanding SLS. Ammonium lauryl sulfat (ALS) pula adalah satu lagi perubahan surfactant biasanya dimasukkan ke dalam kosmetik dan pencuci untuk membuat buih. 
BAHAYA SEBENAR SLS - DISEBALIK KHABAR ANGIN
Beberapa kajian melaporkan SLS merosakkan mukosa mulut dan kulit. Ini tidak sama sekali mengejutkan kerana SLS sebenarnya digunakan untuk merengsa kulit sebagai kajian di mana rawatan perubatan untuk kerengsaan kulit memerlukan ejen yang membuat kerengsaan itu sendiri.
  • Satu kajian yang menunjukkan SLS Dermatologi disahkan menjadi sangat menghakis kulit yang mengalami kerengsaan berterusan. SLS menyebabkan kerosakan kulit kerana ia menghakis kelembapan semulajadi kulit. 
  • SLS dikaitkan dengan peningkatan ulser aphthous (kudis mawar liar) disebabkan oleh kesan denaturing dan kerengsaan mukosa mulut. [11]
  • Menelan SLS mungkin akan membawa kepada loya dan cirit-birit dan juga digunakan sebagai julap dalam enema. [12] Oleh itu, berhati-hati untuk tidak banyak menelan ubat gigi anda jika ia mengandungi SLS. 
Menurut Judi Vance, penulis Beauty to Die For, SLS boleh menyebabkan kerosakan DNA selular. Dalam artikel untuk ConsumerHealth.org [13], beliau menyatakan bahawa persatuan pergigian di Jepun menguji kesan-kesan SLS pada bakteria, mencari ia menjadi mutagen.

Contoh label product yang mengandungi SLS.




BERIKUT ADALAH SEBAB MENGAPA PERLU CUBA UNTUK MENGHINDARI SLS : 
  1. Bahan ini terkenal sebagai penyebab iritasi kulit. Kebanyakan perusahaan kosmetik menggunakannya termasuklah seperti losyen, syampu, dan kebanyakan bahan kegunaan harian. SLS menyebabkan kulit menjadi kering, dan gatal2. Jika kita perasan, selepas menggunakan syampu anti kelemumur, rambut menjadi tegang, kering dan kesat. Keupayaannya yang dikatakan dapat mengurangkan kelemumur sebenarnya menyebabkan iritasi iaitu kegatalan yang lebih lagi. Maka terjadilah penukaran jenama syampu yang amat kerap yang dikatakan penyebab rambut rosak. Juga penggunaan sabun yg mengandungi SLS, jika diperhatikan, selepas penggunaannya, kulit menjadi kering dan gatal-gatal tidak lama kemudian.
  2. SLS juga mencemari air kita. Bahan ini terkenal beracun kepada hidupan air, ia berpotensi tinggi masuk ke dalam tubuh ikan membawa racun kepada kita yang memakannya.
  3. Sebenarnya SLS itu termasuk golongan pestiside dan herbiside. Bahan ini sangat lazim digunakan untuk membunuh tanaman dan serangga.
  4. Bahan ini mengeluarkan wap/asap beracun ketika dipanaskan. Ketika SLS dipanaskan ia akan mengeluarkan racun Sodium Oxides dan Sulfur Oxides. Bayangkan jika anda mandi dengan shower panas dengan memakai shampoo dan sabun yang mengandung SLS.
  5. SLS juga bersifat Korosif. Menurut American College of Toxicity, sifat korosif ini termasuk terhadap lemak dan protein yang merupakan bahan pembentuk kulit dan otot. SLS juga lazim ditemui dalam pembersih lantai hingga  ke sabun/shampoo dll.
  6. SLS bisa merembes masuk kedalam jaringan tubuh. Berdasarkan sebuah ujikaji dari University of Georgia Medicine, menemukan bahwa SLS memiliki kemampuan untuk masuk dan tinggal di jaringan tubuh seperti mata, otak, hati dan liver.
  7. Bahan ini merupakan penyebab iritasi mata. SLS ditemukan sebagai penyebab katarak pada mata orang dewasa dan terbukti menjadi penyebab ketidaksempurnaan pembentukan mata pada anak kecil.
  8. Kemungkinan terkontaminasi dengan bahan beracun lainnya seperti Nitrate, dll. Bahan beracun sebagai pelarut yang dipakai bersama SLS seperti nitrate juga terkategorikan penyebab kanser/karsinogenik dan seringkali ditemui di dalam produk yang mengandung SLS.
  9. Proses penyediaan SLS menimbulkan pencemaran yang tinggi. Proses ini mengeluarkan bahan penyebab kanser dan sulfur dan meracuni udara.
  10. SLS membantu bahan kimia lain masuk ke tubuh. SLS adalah bahan pencampur bahan kimia lain agar mudah masuk ke tubuh, menjadikan molekul bahan kimia sangat kecil dan masuk ke membrane di sel-sel tubuh. 
Mungkin kita rasakan bahawa agak sukar untuk mengubah segala kebiasaan penggunaan kosmetik dan penjagaan harian yang menjadi rutin selama ini. Tambahan pula, boleh dikatakan hampir semua produk di pasaran mengandungi SLS sebagai agen pembuih. Benar, saya sendiri pun belum mengubah secara keseluruhan. Kita sebenarnya boleh melakukannya secara berperingkat. jika baru dibeli contohnya, dan harga yang mahal, mungkin boleh ubah selepas habis sesuatu produk itu. Saya mengubahnya secara berperingkat di mana saya utamakan penggunaan barangan anak saya dahulu. Contohnya ubat gigi tanpa sls. Saya terlupa jenamanya, tapi dari labelnya tiada SLS. Begitu juga mandiannya. Saya ubah kepada yang organic. Terdapat banyak sabun mandian organik di pasaran. Contohnya Buds Baby, Baby Organix, MooGoo dan beberapa lagi. Produk2 ini boleh didapati di TESCO JUGA.



Untuk rujukan, boleh lawati website mereka : 

1) Baby Organix - Baby Organix telah dicipta daripada keghairahan untuk produk yang selamat bayi dengan sumber-sumber semula jadi. Kami percaya bahawa pembersihan rumah anda tidak perlu berkompromi dengan keselamatan rumah dan keluarga anda. Kami menghapuskan semua bahan-bahan kaustik seperti Minyak Mineral, SLS, Propylene glycol, paraben, fosfat dan lain-lain daripada senarai bahan-bahan kami.


3) MooGoo

rujukan untuk SLS :

credit to google